SZERVÁC Attila  SZERVÁC Attila   sas 2008

SZERVÁC Attila

utolsó frissítés: 2008. július 18.

SZERVÁC Attila lapja Creative Commons Ohloh profile for SZERVÁC Attila

GYIK (FAQ)

K: Mi az, hogy sas, miért sas?

V: A sas aka satie-ból ered. Ez egy rekurzív betűszó, mint a HURD. A HURD egy mikrokernel-re épülő szervercsomag, ami egy tágabb értelemben vett oprendszer alapja lehet. Ilyen például a Debian GNU/HURD, bár a Debian projekt ma még elsősorban a Debian GNU/Linux rendszerről híres. A satie szó vezeték- és keresztnevem mozaikjából származik, egyben utal Erik Satie zeneszerzőre, akire felnézek.

K: Akkor a megszólítás?

V: Zenésznek vagyok satie, jöhet a sas - így is szoktam bemutatkozni -, a lényeg, hogy kedves legyen és közvetlen, a mesterkélt dolgoktól írtózom (még ha véletlenül én is követem el).

K: Nem azt mondtad, hogy a zene az 1.?

V: De. Ám, lásd itt, hatalmas szerencse, hogy a számítógép bejött, mindent innen, a Szabad Szoftver mozgalomtól tanultam, ez adja a módot a kultúra szabad elérésére.

K: Most a gonosz hekkerekre gondolsz, akik mindent ellopnak?

V: Nem, azok a crackerek, a hekkerek - bütykölők -, akik folyamatosan fejlesztenek, dokumentálnak, honosítanak, tesztelnek és a Szerzői jog adta lehetőséggel élve szabad licenc (felhasználói engedély) alatt adják másoknak a dolgokat, mely garantálja, hogy az általuk fejlesztettek, örök időkre szabadon továbbfejleszthetők. Már e lapon is olvastál sok ilyen hivatkozást.

Élet, zene, Debian és egyéb

30-as éveim elején járok és most kezdem igazán önálló életem. Rendszeroperátorokat oktatok például.

Játszom néhány hangszeren ehhez hallgatok más zenéket is+zenét írni próbálok, a kedvenc zenéimről csinálok egy oldalt és oda rakom majd a pár KB-os (mint például ez vagy ez vagy ez) és később nagyobb dolgaimat is; a kották egyébként mindig a Mutopia oldalról is elérhetők.

A Debian a világ legnagyobb szoftverrendszere, egy tágabb értelemben vett operációs rendszer, mely teljesen szabad és rendkívül kényelmes. Nagyon 1xű a telepítése, melynek során kiválasztjuk a magyar nyelvet és minden alapvető programot feltelepít magyarul. Ma már egyre többen ismerik. Ennek magyar nyelvi koordinátora vagyok.

Pár hét múlva többet látsz itt, addig is ajánlom ezt.
SZERVÁC Attila JUHÁSZ Andrea JUHÁSZ Andrea 321.hu zeneszerző